Mycket ingredienser?

Jag har insett att jag, eller åtminstone mitt kök, kanske inte är som alla andras. Det har jag i alla fall fått bekräftat nu efter att ha funderat över om de långa listorna med ingredienser avskräcker folk ifrån att laga rätterna, och faktiskt ha fått det bekräftat.

Då det både är jobbigt och oekonomisk att springa och handla varje gång man ska laga något så brukar jag och sambon ta bilen en gång i månaden, åka till en stor matbutik för att sedan fylla upp kyl, frys och skafferi. På så vis har man alltid en uppsättning med konserver, frysta grönsaker, kött och fisk samt glasburkar med soltorkade tomater, kapris och annat smått och gott. I slutänden behöver jag, när jag ska laga en rätt, bara komplettera med kanske med lite grönsaker, något särskilt kött eller en burk creme fraiche.

Listorna med ingredienser till recepten här på sidan må se långa ut. Men för det mesta så är ca 50% av innehållet olika smaker, och ofta är basen den samma i många av rätterna. Självklart kan man, om man vill, plocka bort saker om recepten verkar för långa. Men mycket av smaken ligger i det lilla extra. Och det är också därför jag valde att kalla den här sidan för "det kryddade köket". Det står inte för hetta, utan för god kryddad och välsmakande mat.


Här är några saker som jag alltid har hemma:

• Äppelcidervinäger
• Olja
• Sambal Olek
• Vitlök, röd och gul lök
• Diverse konserver med krossade tomater och bönor
• Diverse glasburkar med kapris, soltorkade tomater, 
• En välfylld kryddhylla
• Torrvaror som socker, mjöl och redning
• Buljong (grönsaksbuljong kommer man långt på)


Jag hoppas att du som läser detta ska känna dig inspirerad och inte avskräckt. För det ska vara kul att laga mat!